Интерпол издирва Евелин Банев-Брендо с червена бюлетина по искане на прокуратурата в Румъния. Кокаиновият крал ще получи обвинение за трафик на кокаин и организиране на престъпна група три години след началото на разследването там, съобщава „24 часа”.През 2014 г. от Румъния поискаха екстрадирането му и софийският градски съд реши да го изпрати там. Брендо обжалва и апелативният отмени решението седмица по-късно. Така той остана в България, а днес го издирват като особено опасен престъпник с международната полицейска организация.

Евелин Банев беше арестуван през май 2012 г. по разследване в Италия за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Беше осъден на 20 г. затвор, но делото е върнато от Върховния съд и продължава през март. Останалите българи от организацията вече са в затвора. Паралелно с това Брендо беше разследван и в Румъния за същото престъпление.

В България Брендо е подсъдим за пране на пари от наркотрафик и редовно се явява на заседанията.

В края на януари съдът дори му позволи да пътува до Германия за лечение, а след това и до Италия, където ще се яви по делото за наркотрафик. Банев спокойно се разхождаше в София без охрана. Тук е с мярка за неотклонение "подписка". Издирването му от Интерпол с червена бюлетина обаче променя ситуацията за "кокаиновия крал". Той трябва да бъде задържан и екстрадиран в Румъния, за да получи същите обвинения, по които го съдят в Италия.

Румъния издирва още един българин с червена бюлетина - Стамен Станчев, който е сред приближените на Цветан Василев. Станчев трябва да лежи 5 г. в затвора заради промишлен шпионаж по приватизационна афера, в която бяха замесени министри.