По-лесно е да си против, отколкото да си прав. Това призна министърът на здравеопазването Петър Москов, че е поуката за него след вота на недоверие, предаде БГНЕС.

Изложих аргументите на правителството против вота. Благодаря на народните представители, които ги чуха и оцениха това нещо, и не подкрепиха това нещо, заяви Москов.

Запитан дали е чул аргументи по същество за това какво трябва да промени във водената от него политика, Москов призна, че е чул такива. „Да, част от аргументите, включително изложени и от народни представители от управляващото мнозинство, бяха свързани с наистина ясно разписани действия в областта на развитие на здравноосигурителния модел. Аз декларирах от трибуната, че в рамките на тази година една от целите на Министерството на здравеопазването и на правителството ще бъде правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволните дружества, като втори стълб”, уточни Петър Москов.

Според него нито в сферата на лекарствената политика, нито в сферата на промяната на структурата и инфраструктурата на здравната мрежа, нито в промяната на начина на финансиране на резултат, нито в сферата на изискванията НЗОК да заплаща за комплексност и за резултат, не трябва да има промяна. „Трябва да има усъвършенстване и поука от не добре конструирани административни актове, но не и промяна в политиката. Защото са смислени политики-да има повече лекарства, те да бъдат на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, което е процес, който тече, да продължим да прехвърляме тежест от болничната в доболничната помощ, което е реален процес и бюджетът го показва, да е ясно каква инфраструктура трябва да отговаря на нуждата на пациентите, а не на бизнес идеите на определени граждани”, заяви здравният министър.

Мнозинството препотвърди, че стои зад програмата за управление на правителството, добави Москов.

По време на гласуването на вота на недоверие стана ясно, че 80 народни представители от ГЕРБ гласуваха „против“, 38 депутати от „БСП Лява България“ гласуваха „за“, от ДПС „за“ бяха 30 депутати.

От РБ 21 народни представители бяха „против“, от ПФ – 17 депутати гласуваха „против“. 15 депутати от БДЦ се въздържаха. От „Атака“ 9 бяха „за“, от АБВ 9 депутати гласуваха „против“. 3-ма от независимите депутати подкрепиха вота на недоверие и 3-ма го отхвърлиха.