Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп заяви, че американските власти са виновни за появата на терористичната групировка „Ислямска държава”. По думите му, нахлуването в Ирак през 2003 година напълно е дестабилизирало ситуацията в Близкия изток, което е довело и до появата на ИД, съобщава СNN.„Именно с войната в Ирак започна дестабилизацията в Близкия изток”, заяви милиардерът на среща с избиратели в щата Южна Каролина. 

Той добави, че това е най-лошото решение, „което някога е взимало правителство на някоя страна”, което е довело „до възникването на ИД”, както и до въоръжените конфликти в Либия и Сирия. 

Тръмп обвини за това 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-младши, който бе начело на държавата от 2001 до 2009 година. Именно той е взел това „катастрофално решение”, заяви Тръмп.

„И до момента никой не знае защо нахлухме в Ирак”, каа той. И добави, че атентатите от 11 септември 2001 година съвсем не са извършени от иракчаните и никакво „оръжие за масово поразяване (там) не е било открито.