Директорите на полициите на Хърватия, Македония, Австрия, Словения и Сърбия се договориха да въведат единна регистрация на бежанците, които влизат от Гърция в Република Македония.

Те се договориха и за тяхното транспортиране директно до границата с Австрия, съобщи директорът на хърватската полиция Владо Доминич.

Според него освен регистрация съвместните екипи ще извършват и пълна идентификация и вземането на биометрични данни на мигрантите, които идват от опасни държави като Сирия, Ирак или Афганистан. Те няма да получават статут на лица, които търсят убежище - това решение ще се взима в Австрия или в някоя друга държава, където е тяхната крайна дестинация.

Целта на това споразумение е да се предотврати връщането обратно на мигрантите в някоя от страните от маршрута. Тези мерки започват да се въвеждат още днес, каза още Доминич.

.

Началниците на националните полиции са решили да поканят България и Албания и те да бъдат част от общите усилия за регистрация на мигрантите. 

Целта на договорката между петте страни е затварянето на всички възможности за нелегално преминаване на границите по „Блканския път“, по който бежанците преминават до Австрия. Поради което влакът, който тръгва от лагера „Виноюг“ въобще няма да спира на Табановце, а направо ще влиза в Сърбия през легален граничен пункт. Засега няма официална информация кога този договор ще влезе в сила. Когато това се случи, Македония ще трябва да затвори нелегалният път край граничен камък №59, коментира в. „Вечер“.

Повдига се и въпросът доколко Македония ще застраши отношенията си с Гърция със затварянето на нелегалния маршрут за преминаване на границата си, който в момента съществува и е на практика единствената врата за влизане в „Балканския път“.

Затягане на контрола по бежанския поток, но не и затваряне на миграционния път през Западните Балкани е договорено на работна вечеря в Европейския съвет в сряда. На срещата са присъствали Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, президентите на Македония и Сърбия Георге Иванов и Томислав Николич, премиерите на Словения и Хърватия Миро Церар и Тихомир Орешкович, както и председателят на Съвета на Европейския съюз Берт Кундерс, отговарящата за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Позицията на Македония е ясна, казал Георге Иванов, цитиран от в. „Вечер“ и подчертал, че страната му не може да е външна граница на ЕС.

Македонският президент за пореден път определи като спекулация слуховете, че в страната се изгражда бежански лагер, способен да приюти 20 000 души.

Междувременно в сряда Хърватия върна на Сърбия 217 души, които са били преценени като икономически имигранти, а не като нуждаещи се от убежище хора.