Модерно е да се говори за силата на позитивното мислене, но понякога е трудно да го прилагаме, докато шофираме и някой ни засича, че и ни ругае, когато видим поредната сметка за ток или когато се разделяме с човека до нас. Всички тези неща и още много по-неприятни преживява и авторката на книгата „Излекувай живота си” – Луиз Хей, но удържа събудилият се гняв в душата й и се лекува с прошка и любов. Как стига до този самоконтрол на мислите си и до по-добър живот 89-годишната днес жена?

Първо надолу към бездната, после нагоре към щастието

За да стигнеш до промяна в живота си и някакво прозрение, обикновено трябва да си строшиш главата, да ти се случи нещо лошо, съкрушително и т.н. За Луиз този повратен момент е раздялата с мъжа й след 18 години брак. Събитието е като капак на всичко, което се случва в живота й. Тя преминава през много трудности, които обаче не оставя да я поробят в тягостни мисли, страх и ужас и така се изгражда като силна личност. Достатъчни са няколко факта, за да сглобите пъзела на нейната съдба.

Когато е на 5 години, съсед я изнасилва. По-късно вторият й баща я бие и насилва сексуално, и й втълпява, че е лоша и безполезна. На 15 години напуска училище и дома си, ляга си с всеки, който се държи по-мило с нея, заради жаждата за любов, и забременява. Тъй като е незряла, оставя детето за осиновяване на бездетно семейство. Луиз решава изкарва прехраната си като модел, защото действително е много красива. 

През 1950-та заминава за Ню Йорк и, както се случва в живота на красавиците - богат мъж се жени за нея. Влиятелният английски бизнесмен е с нея цели 18 години, но един ден я изоставя и слънцето за нея залязва. Въпреки всички житейски дупки, в които е попадала, тази се оказва за нея най-дълбока, но и трамплин за нов стил на съществуване. „Силата е в теб – бъди благодарен за живота сега и завинаги. Миналото няма власт над нас. Няма значение колко време сме били в плен на отрицателен модел на мислене. Нашата сила е в настоящия момент. Колкото повече ненавист и чувство за вина имаме в себе си, толкова по-зле ще върви животът ни”, са първите прозрения на един от най-ярките водачи на движението „Нова епоха” – Луиз Хей.

„Отскубва” от душата си страха

Луиз разбира, че има шанс да промени живота си, като промени начина си на мислене. Справя се добре с това и става терапевт в местна църква. Съдбата решава да изпробва новопридобитата й сила, като й „праща” рак на шийката на матката. Тя отказва лечението в болница и се подлага на пречистваща от токсините диета, която съчетава с всякакви алтернативни методи и упражнения за промяна на закърнелите си умствени модели. Анализирайки се тя разбира, че причината за болестта й е гневът останал от детството й. И тъй като гневът и страхът са двете най-чести причини за голяма част от болестите, за да се излекува, тя прощава грешките на родителите си. Чудо или не, но след 6 месеца лекарите установяват ремисия на рака. „Ако търсите лечител, застанете пред огледалото и погледнете в него, там ще го откриете. Болестите могат да бъдат победени чрез преодоляване на старите мисловни модели, а това е напълно в нашите възможности”, убедена е Луиз.

Кой казва, че на 50 не можеш да имаш вълнуващ живот

Събрала мъдростта, която опитът в живота й предоставя, на 50 години Луиз отваря своя издателска фирма. Една от най-успешните й книги, продадени в милиони копия по целия свят е „Излекувай тялото си”. В нея излага своите хипотези, че например камъните в жлъчката са причинени от язвителност, тежки мисли, гордост и укор, и трябва да се лекува с положителни утвърждения като: „С радост се освобождавам от миналото, животът е приветлив, а и аз съм такъв”. А книгата й „Излекувай живота си” продава в над 35 млн. копия и е сред 10-те най-купувани книги в Америка. „Колкото повече благодарите, толкова повече неща ще получавате, за които да сте благодарни”, казва Луиз, която явно много благодари на живота, на
Вселената, на Бог или на който движи света. 

Според писателката хората често си казват, че не са достатъчно способни, че не заслужават нещо. И тези ограничения пречат като главно подсъзнателно убеждение на желанието им да бъдат щастливи, да получават любов и признателност, благополучие и здраве. Докато човек сам не махне оковите си, колкото и усилия да полага, все нещо ще се обърква в живота му. А ако се затруднява сам да промени мисленето си и вместо: „В процес съм на положителни промени”, казва: „Животът ми е пълна бъркотия”, може да му се помогне чрез когнитивно-поведенческа терапия. С нея се променят моделите на мислене. В помощ идва и книгата на Луиз Хей - „Положителни мисли за всеки ден”. В нея има 365 положителни мисли, които могат да създадат ново бъдеще за всеки. Авторката съветва да избираме нови идеи и нови начини на мислене, за да имаме по-положително, приятно и щастливо бъдеще.

Да обичаме себе си

Важен акцент в семинарите на духовната учителка, е че не бива да виним другите за нищо. „Ако поемем пълната отговорност за собствените си преживявания и всичко, което се случва в живота ни, тогава няма кого другиго да обвиняваме. Ние не искаме да оправдаваме лошото поведение на другите, но нашите убеждения са причина да привличаме хора, отнасящи се към нас по този начин”, казва тя. Навикът често да критикуваме може да ни разболее от артрит. Чувството за вина винаги търси наказание, а то създава болка. Прошката може да ни излекува дори от рак. Когато обичаме себе си, всичко в живота ни ще върви и ще бъдем заобиколени от малки чудеса всеки ден. Ще привличаме повече пари, приятни хора и ще се изявяваме по-творчески. 

Хората, които обичат себе си и са благосклонни към себе си, не злоупотребяват с душата и телата си, както и с тези на другите. Те са в пространство на мир, хармония, имат добра работа, стабилно тегло, от което са доволни и се разбират с другите.

Всяка наша дума и мисъл градят бъдещето ни

Едно от посланията на Луиз Хей във филма й „Излекувай живота си” е, че мислите ни отиват във Вселената, възприемат се и се връщат при нас като житейски опит. Мислите ни са вибрационни и привличащи, те ни правят такива, каквито сме. Различни лектори и повлияни от едноименната й книга казват, че трябва да следваме мечтите, желанията си и вътрешния си глас. Убедени са, че няма човек, който да не може да подобри живота си. „Колкото повече знания имаме, толкова по-прекрасно може да живеем, затова се стремя да научавам все повече нови неща за живота. Неотдавна навърших 80 години, а прекрасните неща тепърва ме очакват. Реших, че това десетилетие ще е най-невероятното в целия ми живот”, казва Луиз, но не като грохнала старица, а като жена жадна за живот. След думите й всички присъстващи на семинара стават на крака.