Швеция възнамерява да приюти 1800 мигранти на луксозен круизен кораб.
Това ще бъде „Оушън Гала”, американски лайнер, произведен през 1982г. и от години трансформиран в плаващ хотел в Балтийско море.

Корабът е притежание на американската чартърна компания „US Shipmanagers”, с която в момента властите преговарят. Очаква се на американците да бъдат платени по 450 шведски крони (48 евро) за всеки мигрант.

Компанията трябва да намери постоянен пристан, а съдът да мине през оценка на условията за безопасност и комфорт, заяви говорителят на

Шведската агенция по миграцията Александра Елиас.

Плановете са лайнерът да бъде стациониран в Херньосанд, на 400 километра северно от Стокхолм, но местите власти в пристанищния град са против, официално по административни причини.

През 2015г. в Швеция пристигнаха 163 000 мигранти, част от голямата вълна в Европа.
Заради недостига на пространство в приемните центрове, хиляди са настанени в църкви, джамии, физкултурни салони, евакуационни точки и летни ваканционни селища.

„Ситуацията все още е напрегната. През 2016г. ще са ни нужни допълнителни 20-30 000 места”, заяви Елиас, цитирана от АФП.
Швеция взе мерки за ограничаване на потока, като в началото на годината възстанови граничните проверки по шенгенската граница с Дания.

През последните седем дни в страната са влезли по-малко от 700 души, в сравнение с 10 000 регистрирани седмично през октомври.