Съдът отмени наказанието му за неизвинени отсъствия

Заповедта на директора на СОУ „Йоан Екзарх Български” е отменена като незаконосъобразна, защото официално не е била съобщена на ученика, не са го изслушали, не я предали срещу подпис и на родителите му

Шуменският административен съд /ШАС/отмени наказанието „забележка”, наложено от директорката на Средното общообразователното училище "Йоан Екзарх Български" на деветокласник заради неизвинени отсъствия. Училището ще трябва да плати и 310 лв, за адвокатски хонорари, дадени от родителите на момчето. Жалбата е била подадена в ШАС на 28 юли 2015г. Решението на съда подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд

Причината магистратите да решат казуса в полза на непълнолетния Н.Т.Ф., действащ със съгласието на майка си М.Н.Ф., е, че заповедта е незаконосъобразна, издадена е при нарушение на административно производствените правила., пише в решението си съдия Снежина Чолакова.

В края на януари 2015-та със заповед на директора на учебното заведение общо на 10 ученика, след които и жалбоподавателят от IX"б", е било наложено наказание "забележка" за учебната 2014/2015г. за допуснати неизвинени отсъствия. Самият Н.Т.Ф имал 7 и 2/3 отсъствия от учебни занятия.

Съдът обаче приема, че няма доказателства, че за въпросното наказание, наложено на сина им, писмено са били уведомени родителите. „Това представлява съществено нарушение на административно производствените правила, регламентирани от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета” пише съдът.

Това е препятствало възможността на родителя да вземе каквото и да било участие в процедурата по налагане на наказание на неговото дете, като по този начин е нарушило правата и на родителя и ученика.

Вторият гаф, фиксиран от магистрати, е, че няма данни самият ученик да е бил изслушан, преди да му бъде наложено наказанието. Заповедта също лично не му е била връчена.

От материалите по делото става ясно, че родителите са подали в Шуменския административен съд още една жалба, с която атакуват още по-строго наказание, наложено на сина им в края на същата учебна година - преместване в друго училище. Със заповед на директор Валентина Тодорова от май 2015г. момчето е наказано с преместване. Това дело все още не решено.

Отмяната на „забележката” също не е окончателна, може да бъде обжалвана.