"Фейсбук" може да има ефект върху мозъка, сходен с този от пристрастяването към кокаин. Това сочат резултатите на ново изследване, цитирани от "Индипендънт".

 рамките на проучването сред 20 студенти е проведена анкета, която определя какво е наличието на "симптоми на пристрастяване" към социалната мрежа - напрегнатост или отдръпване от сайта. На учащите след са показани поредица изображения, които трябва да провокират натискането или ненатискането на определен бутон. През това време мозъчната им активност е проследявана със специални уреди. Тези, които натискали бутона в отговор на изображения свързани с "Фейсбук", като логото на сайта, са същите, които показали пристрастяване към социалната мрежа в анкетата.

Изследването на мозъчната активност и крайните резултати показват, че "пристрастяването към технологии" има някои невронни сходства с това към субстанции и хазарт. "Фейсбук" изображенията провокирали активност в тези части на мозъка, които са свързани с компулсивното поведение. Такива модели на сигналите от ума се получават при кокаинова зависимост.

Изследването е публикувано в медицинския журнал "Psychological Reports: Disability and Trauma" ("Психологически изследвания: Разстройства и травми"). Предполага се, че до 71% от интернет потребителите имат "Фейсбук" акаунти и 70% отварят сайта всеки ден. Малко под 50% го отварят по няколко пъти на ден.