По време на моя мандат България ще излезе от механизма за мониторинг. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На въпрос дали България и Румъния ще бъдат разделени при мониторинговия механизъм, той каза следното: „Наистина механизмът за проверка и контрол е към своя край. Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на Комисията България ще излезе от механизма. Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден, че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено”.

Юнкер подчертава, че никога не е имало българо-румънска двойка. “По време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. Никога не е имало българо-румънска двойка. Всички държави ще бъдат третирани по отделно. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази Комисия”, каза председателят на ЕК и добави: „То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен”.