Излезе нова версия на операционната система StotinkaOS, разработeна от български екип на базата на Linux. Версия 7 с кодово име Algara се отличава с модерен дизайн и интерфейс.

Разработчиците са подобрили също функционалността на приложенията и стабилността. Съобщава се още за директна уеб интеграция с облачни услуги и поддръжка на по-нов хардуер.

Освен че има изцяло модернизиран външен вид, новата версия внася огромна промяна спрямо предишните издания. StotinkaOS 7 вече работи с Kernel 3.10.x. Включени са systemd, работна среда Gnome 3.14, GRUB2, UEFI поддръжка, файлова система XFS, firewalld и други възможности.
 

„Тези крачки са необходими, за да можем да задоволим все по-високите изисквания на съвременния потребител”, коментираха от разработчика.

StotinkaOS 7 е десктоп платформа, предназначена главно за българските потребители. Конфигурирана е така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Системата е лесна за нови потребители и същевременно полезна за експерти.

ISO образ на StotinkaOS 7 вече е наличен за изтегляне от официалната страница на проекта. Системата е достъпна за сваляне и ползване напълно безплатно, а поддръжката е до 30 юни 2024.

Екипът разчита на подкрепа от страна на потребителите, за да продължи да работи и подобрява българската Linux дистрибуция. „Докладването за грешки ще ни бъде особено полезно”, казват разработчиците.