"Българското правителство е притеснено от това, че не вижда нормален механизъм на диалог и механизъм, по който ЕС да се намеси и да промени ситуацията на българо–гръцката граница”. Това заяви в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод блокадата на границата, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Лукарски подчерта, че правителството няма полезен ход, след като гръцките фермери отказват да преговарят с тяхното правителство, а деструктивните мерки породиха деструктивни мерки и от страна на българските превозвачи. Лукарски не е търсил контакт с колегата си от Гърция, защото смята, че активната роля принадлежи на Министерството на земеделието и на външното министерство на Гърция, както и на транспортния министър. Той също посочи цифрата 10 млн. евро загуби за превозвачите досега, но предположи, че цифрата ще стане много по-голяма, а загубите ще засегнат цялата икономика, ако блокадата продължи.

Лукарски представи на информационен ден в Пловдив процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Пловдивският бизнес, оказва се, е най-активен в интереса към възможностите на грантовата схема. Пловдив е трети в класацията за интерес на инвеститори към градове в Европа на Файненшъл таймс, каза Лукарски, няма как да се скрие, обаче проблемът с работната ръка, който става все по-сериозен. Имаме достатъчно нискоквалифицирани и висококвалифицирани кадри, в средното ниво обаче липсват подготвени хора. Според него, дуалното обучение ще попълни тази ниша, а децата, които постъпят в професионалните училища, по старому техникуми, ще имат гарантирана работа.