Колко голямо жилище предпочитат хората зависи от целта, за която ще бъде използвано. Има имоти, които се закупуват с цел инвестиране на средства. Предвид намаляването на лихвите по депозитите, доста хора се насочиха към закупуване на имоти с цел отдаване под наем. Наблюдава се също така и по-смело вземане на решение за закупуване на собствен дом от млади семейства. За това способства възможността за вземане на ипотечен кредит или за закупуване на жилище на изплащане директно от инвеститор.

Едностайни и двустайни апартаменти
В последните години се инвестира доста в едностайни апартаменти с цел отдаване под наем. Такива имоти обикновено се наемат от ученици, студенти, работници или млади семейства без деца. Тези хора наемат едностайни жилища за кратък срок, докато се установят за по-дълго на работа или докато изберат своя дом. Този тип имоти често се намират в близост до учебно заведение, в централните райони на града или на места с концентрация на големи търговски вериги.
Наблюдава се неголяма разлика в цените на едностайни и двустайни апартаменти. Двустайните жилища също се предпочитат за инвестиращите в имоти с цел отдаване под наем. При тях се наблюдава наемане за по-дълъг период, обикновено от млади семейства, които все още не са достигнали стабилно ниво на приходи, за да могат да си позволят покупка на собствен дом.
 
Двустайни и тристайни апартаменти
Когато обаче става въпрос за избор на собствен дом, тогава за предпочитане са имоти с по-голяма квадратура, създаваща уют и удобства.
Както не е трудно да се досетите, двустайният апартамент разполага с по-малка площ от тристайния. Той е по-компактен, изисква по-малко обзавеждане, поддържа се по-лесно и разходите за отопление през студените месеци са по-поносими. В повечето случаи и продажната му цена е по-ниска.
Тристайният апартамент от своя страна предлага достатъчно място за едно семейство с деца. Има спалня за децата, родителска спалня, всекидневна, в която се събира цялото семейство и удобна кухня. С такъв апартамент няма да имате никакви проблеми с пространството и ще се чувствате комфортно. По-голямата квадратура, предполага и по-висока покупна цена, както и по-високи разходи за поддръжка. Това вече са по-специални жилища, които се предлагат и търсят по-рядко и са на съответната по-висока цена. Многостайните апартаменти дават възможност за отделно настаняване на разнополови деца, обособяване на различни помещения – кухня с отделна трапезария и отделен хол, кабинет, стая за упражнения, зимна градина, повече от един санитарен възел, дрешник, перално помещение и т.н. Многостайните жилища предлагат на своите собственици места за уединение, почивка, забавление. Този тип имоти обикновено са локализирани в Топ център на градовете, на тихи улици, в райони с места за отдих и разходки.
Какъв тип имот ще изберете е въпрос не само на финансови възможности. Понякога е нужно да се допитате до специалист по недвижими имоти, който да ви помогне, ако се колебаете.