Напълно сме готови да вземем участие в охраната на границата. Това заяви в НС министърът на отбраната Николай Ненчев, след като депутатите приеха с мнозинство от 156 гласа промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

Със законопроекта се разширяват дейностите, които въоръжените сили могат да изпълняват в мирно време.

Армията ще се включи в охраната на границата с пълна готовност, предстои с вътрешния министър г-жа Румяна Бъчварова днес и утре да коментираме този въпрос, като предвиждаме да направим с нея една съвместна конференция, за да изясним пред вас всички въпроси, каза той.

Армията съвместно с Гранична полиция ще могат да извършват съвместни патрули по границата, уточни Ненчев. Логистика имаме и към днешна дата, знаете, че от месец април миналата година подкрепихме гранична полиция, МВР с всички ресурси, с които разполагаме. Очаква се засилен миграционен натиск със затоплянето на времето- това е основната причина, коментира той.

Сделката за ремонта на МИГ-овете с Полша върви много добре, заяви министърът. „Това е много неприятен въпрос- нямам такава информация, още повече, че тя ми предостави документ от МВР, в който се уточнява, че тя не е регистрирана”, бяха думите на Ненчев на въпрос дали е вярно, че допускът за класифицирана информация на Росица Русева, бивш ръководител на търговското дружество „Снабдяване и търговия"-МО, е отнет заради регистрация за проституция преди години.

Тя не е на работа, напусна след цялата тази атака и помия, което не е справедливо, добави той. Силно съм обезпокоен от това, което се случи, защото аз не зная откъде идва атаката, продължи Ненчев. Но г-жа Русева е завела две дела и е поискала от ДАНС да й бъде предоставена информация и да й бъде обяснено откъде и как е изтекла тя, ако въобще има такъв доклад, защото не съм получил никаква информация, която да потвърждава това, посочи министърът. Запитан срещу кого води дела г-жа Русева той отпрати журналистите за отговор към ДАНС.

Сдружение „Селска чест” е регистрирано по идея и решение на УС на БЗНС и дейността му е да развива благотворителна дейност, да организира семинари, да издава литература, да подпомага вестника и …така, отговори министърът на друг въпрос дали чрез тази фондация с г-жа Русева са участвали в сделка, в резултат на която е отнет неправомерно имот на възрастен земеделец.