Новите учени програми – имаме утвърдени за 1 и 5 клас. В момента обсъждаме тези за 2, 6 и 8 клас и правим серия от национални срещи.
Това каза вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева при представянето на екипа и приоритетите си пред ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.
Вече е имало среща във Враца, в петък е в Сливен. Срещата в София е в понеделник, Пловдив и Шумен планират другата седмица. Ще подложим на обсъждане целия пакет програми за всички класове, каза Кунева. Тя посочи, че е важно да внесем спокойствие в системата и в обществото. „И всъщност по новия план и по учебните програми по български език и литература и история са с повече часове и с повече тежест в съдържанието”, заяви просветният министър.
Издателите вече изразиха своите съмнения заради кратките срокове относно новите учебници и началото на учебната година. „Според мен ние трябва да подходим абсолютно спокойно в тази ситуация, ръка за ръка с парламента да обсъдим всички възможности и да изберем най-доброто. Под най-доброто имам предвид – действие на закона, нямаме накъде повече да отлагаме и децата да бъдат, и родителите, и учителите достатъчно спокойни, че те ще имат целия инструментариум в ръцете си, за да могат добре да се подготвят”, каза тя.