Северна Корея е извършила "систематични и мащабни" нарушения на човешките права и в много случаи те представляват престъпления срещу човечеството, съобщава разследваща комисия на ООН в първия си доклад, оповестен днес.

"Комисията установи, че систематични, мащабни и тежки нарушения на човешките права са били извършени от Корейската народнодемократична република и в много случаи тези нарушения представляват престъпления срещу човечеството", се казва в доклада. Комисията беше съставена през май 2013 г. от Съвета по човешките права на ООН в Женева.

В своите заключения тя призовава Съвета за сигурност на ООН да сезира Международния съд, така че виновните за престъпленията да бъдат подведени под отговорност. Комисията счита, че "стотици хиляди политически затворници са загинали в лагери в последните 50 години", "елиминирани постепенно чрез глад, каторжен труд, екзекуции, мъчения, изнасилвания, принудителни аборти и убийства на деца".

Тримата международни юристи, които били в състава на комисията, установили, че броят на лагерите и на затворниците е намалял заради смъртните случаи и няколко освободени, но те считат, че между "80 000 и 120 000" политически затворници в момента са задържани в четири големи затворнически лагера".

Сред деянията, които съставляват престъпления срещу човечеството, според определенията на Международното право, комисията посочва "изтребленията, убийствата, робството, мъченията, изнасилванията, принудителните аборти и друго сексуално насилие, преследването на политическа, религиозна, расова и полова основа, насилственото преместване на население, изчезването на хора и нечовешките актове, предизвикващи умишлено траен глад".

Комисията изтъква "неадекватния отговор" в последните години на международната общност относно тези престъпления и иска тя да приеме отговорността си за защитата на народа на Северна Корея. Тримата юристи от Комисията не успели да отидат в КНДР, въпреки молбата си, и разпитали бегълци в различни страни и свидетели, за да съставят доклада си от 372 страници.