Холивудският актьор Джордж Клуни влезе в словесна война с кмета на Лондон Борис Джонсън. Британският политик сравни холивудската звезда с нацисткия лидер Адолф Хитлер, което силно ядоса актьора.

По време на представянето на новия си филм "Пазители на наследството" Клуни беше въвлечен в спор относно гръцки артефакти, изнесени от Атина в началото на 19-ти век, които сега се намират в лондонски музей.

В лентата Джордж играе експерт по изкуства, който проследява съкровища, откраднати от нацистите по време на Втората световна война. Той призова британските лидери да сложат край на вековния си спор с Гърция, като върнат обратно скулптурите на страната.

Коментарите на холивудската звезда обаче вбесиха кмета на Лондон. "Някой спешно трябва да възстанови колекцията мраморни статуи на Джордж Клуни. Той участва във филм за плячкосано нацистко изкуство без да осъзнава, че Гьоринг (Херман Гьоринг - бел. ред.) е имал планове да разграби Британския музей в Лондон. И къде точно щяха да занесат нацистите мраморните скулптури? В Атина! … Тук Клуни не се застъпва за нищо друго освен за идеята на Хитлер по отношение на британските културни съкровища. Той трябва да смачка холивудския си сценарий и да се придържа към историята", каза разгневен Борис Джонсън.

Настъпен от британския политик, Джордж Клуни отговори на изказването му. "Аз съм голям фен на кмета на Лондон и съм сигурен, че той не е имал намерение да ме сравнява с Хитлер. Ако попитате по-голямата част от британците обаче, сами ще се убедите, че те са съгласни изкуството да се върне там, от където е дошло. Останалата част от света следва техния пример. Ако искате да се занимавате с факти, това са фактите. Но може би е много по-лесно просто да бъда сравнен с Хитлер", коментира в отговор холивудската звезда.