С призива "Стоп - не давайте пари на измамници", който ще бъде разлепен в хиляден тираж по входовете на жилищни сгради, областната управа и областната дирекция на МВР в Добрич започват кампания срещу телефонните измами.

Проблемът, предизвикан от този род престъпления, е изключително тревожен, а с общи усилия можем да постигнем повече за сигурността на гражданите, обяви за съвместната инициатива областният управител Детелина Николова на среща с Областния съвет на Съюза на пенсионерите и представители на местната власт.

"Позвънете на близките си - задължително от друг телефон!", е сред съветите в своеобразния наръчник, който ще достигне и до пенсионерски клубове, читалища, магазини. Големи търговски вериги в Добрич вече са дали съгласие по локалните им радиоуредби също да звучи апелът за бдителност. 

И Регионалният инспекторат по образованието ще помогне в кампанията чрез родителски срещи и информиране на учениците, които обичайно са внуци на потърпевшите от измами.

Напоследък измамниците дават указания на възрастните хора да хвърлят пари от терасите на жилищата си. Така се избягва прекият контакт между тях, а потърпевшите не могат да дадат никакво описание на участниците в схемата и залавянето им става трудно, поясни директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев. 

По думите му измамниците влизат в много роли - от мними лекари, посредници в сделки, техници на електроразпределително предприятие до лъжливи полицаи и дипломати. От полицията са предупредили касиери в банкови клонове да напомнят на възрастните хора, когато теглят големи суми пари, за телефонните измамници.