Твърдо заставам зад българските шофьори на гръцката граница и подкрепям всички техни действия. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер нa БГНЕС.
Московски обясни, че Меглена Кунева е докладвала като извънредна точка на Съвета по европейски въпроси ситуацията за границата с Гърция. Обсъдили са отново мерки, които ЕК би могла да наложи. Вероятно по-късно днес следобед Московски ще тръгне към границата в зависимост от това как се развият нещата, съобщи самият той.
„Към момента гръцката страна заяви, че има готовност да отвори границата дори и за по-голям период от време-за 48 часа. Нашите превозвачи искат гаранция, че ежедневно ще се спазва договореното от предния път и няма отново границата да се затваря изцяло, както направиха през последните 2 дни”, каза транспортният министър.
Московски обясни, че в ГКПП „Илинден” и „Кулата” са затворени. В момента уговаряме областния управител на град Серес за среща с него и на място ще преценим какво може да се направи, съобщи той.
Запитан дали оправдава контраблокадата на българските превозвачи, Московски заяви, че ги оправдава и запита-„Вие на тяхно място какво бихте направили”. На въпрос дали ще търси сметка на нашите шофьори, той заяви, че няма. Твърдо заставам зад тях и подкрепям всички техни действия, категоричен бе министърът.
Московски поясни, че все още няма точна справка за загубите ни вследствие на блокадата. Той заяви, че се надява ЕК да глоби Гърция по някакъв начин. „Ще си направим всички постъпления, които се изискват. „Вече сме изпратили документи, които са достатъчни за нотифициране на наказателна процедура и ще настояваме това да се случи”, каза Московски. Според него проблемът е, че в Гърция в момента нямало държава. „Ако има с кого да комуникираме е ок, да има с кого да преговаряме. В случая има тотален отказ на държавните органи да се намесят в процеса”, добави Московски.
Той допълни, че през 2010 г. загубите от блокадата на границата с Гърция са били около 10 млн. евро. „Ако предполагаме, че е същата ситуация, вероятно ще бъдат в този порядък”, каза още Ивайло Московски.