Сеизмолози и програмисти са разработили мобилно приложение, което превръща смартфоните в персонални детектори за земетресения, пише Live Science. Използвайки акселерометъра на телефона - инструмента за засичане на движение, безплатният софтуер, наречен MyShake, улавя и анализира сеизмична активност. Програмата определя местоположението и магнитута в реално време и изпраща информацията към централна база данни за анализ от специалисти. С развитието на достатъчно голяма мрежа от потребители MyShake ще може да се използва и като система за ранно предупреждение, посочват изследователите, предава Фокус.
Сеизмични мрежи по целия свят засичат земетресения и денонощно предоставят информация за сеизмичната активност. Има региони обаче, където мрежата е “рехава”, а това означава, че някои части от сеизмичния пъзел липсват. Граждани-учени биха могли да запълнят тези празнини с помощта на мобилните си устройства, смята Ричард Алън, ръководител на проекта MyShake и директор на сеизмологичната лаборатория “Бъркли” в американския щат Калифорния.
Акселерометрите измерват силите, свързани с ускорението - вибрация, наклон и движение, както и статичната сила на гравитационното привличане. В смартфоните акселерометрите засичат промени в позицията на устройството, което позволява на телефона да обръща дисплея в правилната посока. Фитнес приложенията използват акселерометрите, за да отчитат промени в движението и да отброяват извървените стъпки, например. Приложението MyShake улавя специфичните за земетресение поклащания, които са различни от другите видове вибрации.
Когато смартфон с MyShake засече земетръс, той незабавно изпраща известие към централен уебсайт за обработка на данни. Входящите данни от телефони, намиращи се същата географска зона активират алгоритъм, които “обявява” земетресение и идентифицира местоположението и силата му. Засега софутерът събира и изпраща информация само към централен процесор, но крайната цел е да се изпращат предупреждения и обратно към потребителите, казва Алън.