32-годишният Илиан Русков преди да хвърли камък по джипа на пловдивския кмет Иван Тотев, нападнал свещеник на главната улица. "Както си вървях около 8,15 часа, усетих, че някой ме удари отзад.  Намирах се точно до общината, вървях в посока от централна поща към Римския стадион. Ударът беше толкова силен, че шапката ми хвръкна от главата", разказа отец Тодор от катедралния храм "Св. Богородица". Той описа нападателя като млад, добре сложен, остриган почти нула номер и със слушалки в ушите.

След като блъснал свещеника, отправил заплахи към отеца. "Обидите му бяха насочени срещу вярата и се закани, че пак ще ме удари. Нищо не му отвърнах, защото видях, че в едната ръка държеше парче от тротоарна плоча, с която счупи стъклото на кметския автомобил", добави свещеникът. След сблъсъка му с хулигана, младият мъж завил наляво и поел към общината. "Буквално след секунди чух силен удар, алармата на колата се разпищя, а той побегна. Видях, че е счупил стъклото на белия джип. Няколко униформени тръгнаха да го гонят. Наблизо имаше жена, която подаде сигнал в полицията", допълни отец Тодор. Той е категоричен, че няма да подава оплакване, нямал претенции към нападателя. "Пожелавам му да е жив и здрав", каза отецът.

На метри от инцидента с кметската кола се намира къщата на уважаваният литератор проф. Клео Протохристова. Между прозорците й на първия етаж и служебния паркинг на общината разстоянието е един хвърлей.  Точно в това време проф. Протохристова и съпругът й закусвали. "Тръгнах за лекции към университета в 9,40 часа и видях изпотрошените стъкла на джипа. Слагаха полицейски ленти. С мъжа ми нищо не сме чули, макар прозорецът на кухнята ни да гледа точно към паркинга на общината. Когато е бил запратен камъкът, точно тогава сме пиели кафето си, но за съжаление нищо не сме чули", допълни проф. Протохристова.

Прокуратурата е образувала бързо производство срещу 32-годишния извършител.