Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува предложенията на Вишеградската четворка за затваряне на Балканския мигрантски маршрут. Меркел продължава да настоява, че ограничаването на бежанския поток към Европа трябва да започне в Турция.

„Наистина ли искаме вече да се предадем и да затворим границата на Гърция с Македония и България, предвид всички последствия, които това ще има за Гърция, Европейският съюз като цяло, а оттам и за Шенгенската зона”, попита Меркел, цитирана от АФП.

Едновременно с това, тя обяви, че на заседанието на Европейският съвет този четвъртък и петък ще продължи да настоява за възприемане на турският подход.

Темата ще е една от ключовите показатели за „успеха или провала” на срещата на върха, добави Меркел на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Германия.

Германският канцлер обаче не очаква никакъв напредък по квотното разпределение на бежанци в страните от ЕС, което е част от турския план.
„Ще станем за смях ако се съгласим на допълнителни квоти, имайки предвид сегашната ситуация, при която по-малко от 1000 души от договорените 160 000 бяха преразпределени”, добави тя.

Днес Гърция обяви завършването на 4 „горещи точки” за прием на мигранти на островите й в Егейско море. Водната граница с Турция се явява външна за ЕС. През 2015г. над 1 милион души влязоха в Европа именно през Гърция.

Редица европейски лидери насочиха усилията си към намаляване на потока през тази година. Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които представляват Вишеградската четворка, поискаха разработване на План Б, в случай че Атина продължи да не се справя с ограничаването на потока. Той представлява фактическо изместване на външната граница на север и подсилване на присъствието на общи гранични служби по разделителните линии между Гърция от една страна и България и Македония от друга.