Биолози откриха изчезнал вид древно цвете, затворено в парчета кехлибар. Находката на Strychnos electri, както е новото латинско наименование на растението, е на най-малко на 15 млн. години, пишат световните медии.

То принадлежи към клон тропически растения – храсти, дървета и увивни растения, които могат да произвеждат отровния токсин стрихнин.
Парчетата кехлибар, съдържащи в себе си растението, са част от близо 500 фосила, събрани през 1986 г. от проф. Джордж Пойнър от Щатския университет в Орегон. Пойнър е известен ентомолог и по-голяма част от фосилите са на насекоми. След близо 30 години работа върху тях обаче той най-накрая се е спрял и върху цветята.

Забележителното при тях е, че тяхната цялост е напълно запазена, за разлика от много други фосили в кехлибар, които често пъти са частични.
„Тези цветя изглеждат така, сякаш току-що са паднали от дърво“, каза проф. Пойнър, цитиран от Би Би Си. След като е забелязал необичайната си находка той е изпратил снимки на кехлибарите на друг изследовател – проф. Лена Стръв от Университета Рътгърс, която е определила техния вид.
Растението обаче едва ли е било подходящо за ядене от животни, заради своята силна отрова. „Почти всички видове от рода Strychnos са отровни по един или друг начин“, посочи проф. Пойнър. „Всяко растение съдържа свой собствен алкалоид с вариращ ефект. Някои са по-отровни от други“, допълни той.

Новооткритите цветя обаче, освен в отровната група на рода Strychnos, попадат и към семейството на Астеридите, които включват над 80 000 вида растения с цветове, в това число и много такива, които ние днес консумираме като картофи, слънчоглед и кафе.