ГЕРБ има сериозна преднина пред БСП в съотношение над 2 към 1. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведеното между 29 януари и 4 февруари.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,1 на сто от анкетираните, а за БСП - 11,9%.
За ДПС биха гласували близо 7%, за партиите на Реформаторския блок, около 5%, За Патриотичният фронт, близо 4%, за „Атака“ малко над 3%, а за АБВ над 2%.

Повече от 40% завяват, че няма да гласуват, ако изборите се проведат сега.

Според данните засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но очакванията са с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно да настъпи отцепване на част от електората.

При задаване на открит въпрос за кого биха гласували сред симпатизантите на Блока решително преобладават спонтанните отговори „Реформаторски блок“, макар да не липсват отговори и за съставните партии. Тепърва обаче ще трябва да се наблюдава борбата за този вот.
В Патриотичния фронт пък силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на Патриотите като цяло, допълват от социологическата агенция. 

Данните за доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво - около и под 30% положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20% положителни оценки за парламента.
В края на миналата година се наблюдаваше обичаен „скок“ в доверието към правителство, парламента, президента и управляващата партия. Сега този „скок“ изглежда е преминал и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива, сочи проучването.

Негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните. Доверието в правителството и парламента засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето. 

Тези изводи се потвърждават и от динамиката по традиционния за „Галъп интернешънъл“ въпрос накъде върви България – и тук около местните избори имаше „бонус“ оптимизъм, а след това последва нормализация. Така данните от месеци се колебаят около 20% оптимизъм и 60% песимизъм. Тези нива също изглеждат сходни с нивата в предния мандат на Борисов и малко по-оптимистични в сравнение с мандата „Орешарски”, отбелязват от агенцията.

По същото време миналата година кабинетът на Борисов се ползваше с 32% доверие сред избирателите.