Нашето искане е единствено да отпаднат новите изменения в закона за акцизите, които влязоха в сила от 2016 г. Ако това не се случи - ние не искаме да плашим никого, но ще има национален протест.
Това каза Андон Андонов, съпредседател на сдружение "Българската домашна ракия", предаде репортер на БГНЕС.
От 1 януари с влезлите в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове, са ударени точно малките казанджийници, които извършват услугата на хората по селата и градовете, твърдят от сдружението. Те казаха, че са инициирали среща с всички парламентарни групи, за да ги запознаят с исканията си. Днес от сдружението се срещнаха с премиера Бойко Борисов, на която присъствали и финансовият министър Владислав Горанов и председателят на ресорната парламентарна комисия Менда Стоянова и предполагат, че ще имат още срещи.
Андонов посочи, че от 3050 регистрирани казани в Агенция „Митници”, в момента работят около 1500, другите по някаква причина не работят. Той е сигурен, че и от тези 1500, които са на светло, поне 20% също по една или друга причина не работят.
С промените в закона казаните ще могат да варят домашна ракия само от 1 юли до 1 януари. Тези, които искат да произвеждат ракия извън този срок, ще трябва да уведомят Агенция "Митници" 14 дни преди това. Предвижда се още акцизът на казаните за варене на ракия над 550 литра да скочи. Собственици на лицензирани казани за ракия учредиха в средата на януари Национално гражданско сдружение с името "Българска домашна ракия".
Те се обявиха още тогава против ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината - от юли до декември и казаните над 500 л да се лицензират като данъчни складове. Това, според тях, ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, категорични са ракиджиите.