В условията на днешния пазар повечето от кандидатите за работа са отчаяни за получат предложение за работа независимо каква. Но дори и да сте нови в някаква индустрия или да сте били безработни известно време, трябва ли да се хвърляте като слепци на първата срещната оферта?

Нищо не прави по-неспокойни кандидатите за работа, както преговарянето за заплатата. Непрекъснато ни се върти в главата дали няма да поискаме прекалено много, или пък ще направим дъмпинг на самите себе си, ако назовем сума, която не само че няма да отговаря на нашата квалификация, но ще ни направи да изглеждаме ненужно и неуважително евтини в очите на бъдещия ни работодател.
Ето няколко ключови грешки, които трябва да се избягват при преговори за работното ви заплащане.

Не бъдете неподготвени

В някои случаи още на първо интервю, работодателят е възможно да ви попита за очакваната от вас заплата. Напишете си домашното и предварително разберете каква е приемливата и адекватна цифра за позицията, за която кандидатствате. Не бъдете алчни, нито подценяващи своите работни качества.

Не избързвайте

Ако първото интервю е към края си и не са ви задали въпроса за заплащането, затрайте си и вие. Когато ви се обадят, за да ви съобщят, че именно вие сте кандидатът, на когото са се спрели, тогава определено ще имате предимство да договаряте по-висока цена за труда си.

Не разказвайте цялото си кредитно досие

Никога, ама никога не аргументирайте искането си за конкретна сума, подкрепяйки я с истории за кредити я за кола, я за нова сушилня или пък за ипотека. Работодателят не дава пари, защото някой има нужда от тях, а заради това, което бихте могли да предложите на компанията.

Не протакайте

Има случаи, в които работодателят е склонен да изчака вашия отговор на неговото финансово предложение. Ако поискате обаче допълнително време на неговото, за да назовете сумата, която би ви устроила, има шанс той да си помисли, че не сте особено екзалтирани от естеството на работа и най-вероятно изчаквате оферти и от други фирми, в които сте кандидатствали.

Не се страхувайте

Повечето от хората не смеят да поискат повече пари, страхувайки се да не бъдат отхвърлени. В крайна сметка страхът е убиец на всички добри неща в живота и колкото по-скоро го преборите, толкова по-бързо ще подобрите емоционалното и финансовото си състояние.

Захвърлете скромността

Щипка скромност от време на време не вреди, но със сигурност не е добре дошла, когато става въпрос за добруването ви. Няма нужда тормозите главата си с мисли от рода, че сте по-ниско платени от своите приятели или роднини, макар че имате не по-малко качества от тях. Ще имате достатъчно възможности да демонстрирате скромността си, когато шефът ви си припише вашата заслуга за добре свършената работа. Запомнете, скромността при преговори за заплата със сигурност няма да направи добра услуга нито на таланта, нито на джоба ви.

Липса на увереност

Не се притеснявайте, че в очите на някого може да изглеждате прекалено настоятелни, отстоявайки правото си на по-добро заплащане. Неувереността ви в собствената ви цена веднага ще бъде забелязана и е сигурна стъпка на намерите място в списъка на незапомнените кандидати. Ако трябва репетирайте пред огледалото, аргументирайки исканията си.

И в крайна сметка, за да получите удовлетворителна сума, винаги можете да започнете с по-висока от реално исканата от вас. Така има шанс да си стиснете ръцете с работодателя по средата. Помните приказката за златната среда, нали?