Депутатите от земеделската комисия в Европейския парламент приеха, че сертификацията на биопродуктите ще се признава и в случай на замърсяване с генетично модифицирани организми (ГМО) или пестициди, пише Инвестор.БГ, цитирайки euractiv.com. Замърсяването обаче трябва да е случайно и в определени граници, допълва изданието.

Комисията е гласувала доклада с ревизия на стандартите на Европейския съюз (ЕС) за биологично земеделие. Докладът се приема със смесени настроения от останалите евродепутати, тъй като прекалено разхлабва изискванията за биологично сертифициране. Този доклад идва също така след предложението на Европейската комисия (ЕК) за регламент, насочен към затягане на правилата за биологичното земеделие – една от най-бързо развиващите се индустрии в ЕС.

По-високите изисквания за сертифициране на биологичното производство обаче не срещнаха подкрепа. Германия например – най-големият европейски пазар за биологични продукти, се опасява от “смачкване” на производителите от новите бюрократични ограничения. Опасенията на Берлин се споделят и от Париж. Евродепутатите от парламентарната земеделска комисия също се обявиха против предложението на Брюксел и не приеха да се отнема сертификатът на биологични производители при замърсяване с ГМО или пестициди. Депутатите смятат, че биологичните продукти могат да бъдат случайно замърсени при транспортиране или съхранение, или при пръскане на съседни области, където няма биологични производители. Ако замърсяването обаче достига определено равнище, сертификатите на биопроизводителите все пак ще бъдат отнемани. Според Ecocert, основният сертифициращ орган на биологични ферми във Франция, всяка година се отнемат около 10 на сто от сертификатите на стопани. Само в 0,5% от случаите обаче става въпрос за опит за измама от страна на земеделския производител.

За да се избегне случайно замърсяване, ЕК предложи да се сложи край на практиката на смесено фермерство. Това означава, че сертифицираните полета не може да се намират в райони, в които се използват конвенционални техники в земеделието. Това правило обаче може да отвори вратата към изключително тежък процес, сравним с дебата за ГМО.