За първи път в историята на Саудитска Арабия жена бе назначена за главен редактор на вестник, предаде АП. На страницата на онлайн изданието на англоезичния "Сауди Газет" се съобщава, че Сомая Джабарти поема ръководството на вестника.

Тя наследява Халед Алмаена, който пише, че Джабарти е работила с него 13 години и е решителен и самоотвержен журналист, като набляга на това, че не половата принадлежност, а заслугите й са били определящи. "Горд съм, че изиграх своята роля в нейната кариера и спомогнах за новоназначението й", споделя той.

"Бях приятно изненадана," казва самата Джабарти пред Уол Стрийт Джърнал, " защото не мислех, че ние като страна сме готови за жена главен редактор. Но смятам, че това решение е показателно и не е случайност."

Журналистката изрази надеждата, че това историческо събитие ще отвори вратата за други жени и млади хора да се целят в отговорни медийни постове занапред, и благодари на ръководството на издателската къща, както и на своя ментор и предшественик Халед Алмаена.

Този случай е прецедент. Като цяло жените в журналистиката в кралството са изключително малко, тъй като ултраконсервативното духовенство смята, че жени не трябва да работят на едно място с мъже. Има 15 ежедневеника, като само 2 от тях и на английски. Саудитска Арабия се намира на 164-то място от общо 180 в класацията за свободата на световната преса за тази година, публикувана миналата седмица от "Репортери без граници".