Китай ще разсели 10 000 души, за да направи място за поставянето на най-големия в света радиотелескоп, който обещава да помогне на човечеството да намери извънземен живот, съобщиха държавните медии. Диаметърът на телескопа FAST /Aperture Spherical Radio Telescope/ ще бъде 500 метра.

Той ще бъде сгушен в хълмовете на югозападната провинция Гуейджоу и трябва да започне работа през тази година. Учените, събрани в рамките на проекта, обясниха, че над 9110 местни жители ще трябва да напуснат домовете си, които се намират в радиус от пет километра около телескопа. Те ще трябва да се пренесат през септември, съобщи Синхуа.

Всички, засегнати от това, ще получат компенсация в размер на 12 000 юана /1800 долара/, а някои ще получат допълнителна подкрепа за ново жилище.

Монтажът на FAST стартира през юли 2015-а и се очаква да бъде завършен през през тази година.

След като бъде готов, телескопът ще бъде с 500 метра диаметър, с което ще измести настоящия най-голям телескоп на обсерваторията в Пуерто Рико, който е с диаметър от 300 метра. 

"Колкото по-широка е повърхността му, толкова по-чувствителен става той за съобщения от космоса, колкото и слаби да са те", обясни Нан Рендонг, главният учен по проекта. 

"Телескопът е като чувствително ухо, което слуша за послания в шумната Вселена. Нещо като да чуеш цикадите в гръмотевична буря", обясни той. Географията, по-точно околните хълмове и отдалечеността му, позволява той да работи с по-малко смущения от радиосигнали на Земята. 

До този момент учените нито веднъж не са засекли съобщение, което убедително да ни подсказва за съществуване на извънземни. Дори и да не открие друг живот във Вселената, телескопът ще бъде използван за намирането на нови планети, комети и други небесни тела.