Напрежението между Москва и Анкара заради политиката им в Сирия се засилва, тъй като Русия и Турция водят военни действия на територията на близкоизточната страна в подкрепа на различни сили и се приближават към влизане в директна конфронтация. Това все повече интернационализира гражданската война в Сирия.

Разминаването между Русия и Турция се дължи на факта, че всяка от страните атакува бунтовници, подкрепяни от другата страна. В тази връзка западни дипломати изразяват опасения, че Русия се опитва да подкопае единството в НАТО чрез засилване на противопоставянето си с Турция.

Според служител на НАТО ситуацията напомняла тази с Прибалтийските републики, в която Москва изпробва готовността на Северноатлантическия съюз да застане зад своите членове. Също така се добавя и твърдението, че руският президент Владимир Путин се опитва да извади от равновесие турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Поредният случай на напрежение е около кюрдските бойци в Сирия, които са подкрепяни и от Русия, и от САЩ и други западни държави, но за Анкара те са враг №1. Въздушните удари на руските бойни самолети по позициите на бунтовници в района на Алепо, които са противници на президента Хафез Асад създадоха хаотична обстановка, от която се възползваха кюрдските бойци (YPG), които превземат градове, намирали се под контрола на бунтовници, подкрепяни от Турция и страни от персийския залив. В отговор през уикенда Турция започна артилерийски обстрел на позиции на кюрдските бойци, тъй като те напредват към границата с Турция.

Русия се опитва да изтъкне разминаването на позициите между Турция и нейните натовски съюзници по отношение на кюрдите и битката срещу Ислямска държава.

Анкара отхвърля бойците на YPG като съюзник на поставената извън закона от Анкара Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която води въоръжена борба срещу Анкара от 1984 г. Освен това Турция вижда в кюрдите противници на арабските сунитски бунтовници, които Анкара предпочита като партньор в сирийския конфликт. Но САЩ подкрепят YPG като единствената боеспособна сухопътна сила, бореща се срещу екстремистката джихадистка групировка ИД. В понеделник турският премиер Ахмет Давутоглу определи YPG като „инструмент на Русия в Сирия“ и заплаши атаките срещу кюрдите да продължат. Русия държи действията на Турция да бъдат поставени на вниманието на Съвета за сигурност на ООН, откъдето да се получи ясна оценка на провокативната линия на Анкара, която представлява заплаха за света и за регионалната сигурност в Близкия изток и извън региона, заяви руското външно министерство.