Евродепутатите Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) и Ангел Джамбазки (ВМРО/Групата на консерваторите и реформистите) коментираха пред БНТ, че България и Румъния може да бъдат "разделени" в мониторинговия механизъм, т.е. - мониторингът за Румъния да отпадне.

"Може би това е резултат от последователната политика на румънското правителство. Те винаги са заявявали, че този механизъм е изчерпал своето значение. За разлика от нашия бивш министър на правосъдието, който подкрепяше този механизъм. Ние, като евродепутати винаги сме заявявали, че трябва да се свали този механизъм, че това вече не е полезно нито за България, нито за Румъния, а ни пречи от там нататък за влизането ни в Шенген защото винаги се използва като повод вече четвърта година да ни се отказва членство в Шенген", коментира Емил Радев. 

"Категорично този механизъм трябва да бъде премахнат. Категорично. Тъй като поставя България в едно неравностойно положение, едно унизително положение спрямо останалите държави членки. Няма никакво съмнение, че българското общество, правителство трябва да продължи усилията си за това да бъде сложен ред в правосъдието и съдебната система. Няма съмнение за това! Особено на фона на последните списъци, ако са верни изобщо за наличието на необясними големи влогове от страна на магистрати в една конкретна банкова институция. Но факт е, че механизмът е неполезен. А още повече е редно да видим точно какво е казано, тъй като на такива политически срещи се говорят доста неща за да не бъде развален телевизор - едно да е казано, друго да е предадено", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.