Берлин очаква и през тази година нови бежанци и макар да се говори за поставяне на горна граница за приема им, се споменава числото от нови 500 000.

Според служители на федералната администрация вътрешният министър Томас де Мезиер е изискал от шефа на Федералната служба по миграция и бежанци (ФСМБ) Франк-Юрген Вайсе да подготви службата си за обработването на нови 500 000 души през 2016 г. Миналата седмица Вайсе публично изказа очакванията си, че и през тази година се очаква подчинените му да трябва да обработят документите на още 1 млн. мигранти и бежанци. Дори и в момента работата на службите е затруднена поради неочаквано големия миграционен поток през миналата година. Досега не са обработени около 370 000 заявления от ФСМБ. Към тях трябва да се добави и фактът, че между 300 000 и 400 000 бежанци, пристигнали миналата година, още не са подали заявления, съобщи в. „Райнише пост“.

Ако наистина през тази година пристигнат само очакваните от Берлин 500 000 нови бежанци, тогава федералните служби може и да успеят да доведат до минимум броя на необработените документи, свързани с бежанци и мигранти.