Краси Стефанов напуска парламентарната група на ГЕРБ, вбесен от авторитарната практика, която партийните лидери налагат при важните гласувания в пленарната зала. В интервю пред БЛИЦ бившият шеф на НАП посочи когато е давал вот, без да вярва в него.

- Г-н Стефанов, какво ви накара да напуснете парламентарната група на ГЕРБ?

- Ставам независим депутат, за да започне да зависи най-накрая и нещо от мен в този парламент. Разочарован съм от начина, по който функционира този парламент. Няма нищо експертно, а виждаме само едно празнодумие и политически нападки. Смело мога да кажа, че не повече от 10 души в целия парламент диктуват дневния ред, определят поведението на парламентарните групи, какво да бъде тяхното говорене и какво да бъде тяхното гласуване.

Наложи ми се няколко пъти да гласувам въпреки убежденията си

Давам пример със закона за тоталната забрана за пушене, закона за хазарта, ограничението върху мораториума за продажба на земя, пакета от данъчни закони, който ме накара няколко пъти да говоря против работата на приходните агенции и в частност на НАП. Аз съм убеден, че в НАП работят доказани специалисти, включително и изпълнителният директор Бойко Атанасов, който бе мой заместник. Благодарение на техните усилия миналата година преизпълниха плана със 125 милиона, а в същото време аз трябваше да казвам, че те не си вършат работата.

- Как се спускаха заповедите в ГЕРБ за гласуване?

- Искам да отбележа, че персонален натиск върху себе си съм нямал. Парламентарната група взима решение как да се гласува по даден законопроект и се гласува. Но това не важи само за ГЕРБ, а това важи и за другите парламентарни групи. Връщам се на думите си, че

не повече от 10 души в парламента определят дневния ред

Според мен трябва да се променят нещата по отношение на избора на народни представители. Трябва да има силно изразен мажоритарен елемент при избора. Смятам, че трябва народният представител да има нужното образование, нужния ценз, професионален стаж по специалността. Не на последно място, ако щете, и някакъв стабилен житейски опит, за да ковеш закони. А не някой от студентската скамейка да дава мнения за закони.

- Доколко вашето решение от днес е продиктувано от изминалия конгрес на ГЕРБ, на който нещата минаха по каналния ред и до промени не се стигна?

- Напускането ми няма нищо общо с конгреса на ГЕРБ. Аз не съм партиен член на ГЕРБ и няма как партийните дела да ми влияят. Нямам никакво противоречие с лидерите на партия ГЕРБ и това не може да бъде изтъквано като повод за моето напускане на групата.

- Колко време ви трябваше да обмислите и премислите тази своя стъпка?

- В интерес на истината още с встъпването ми в парламента

бях втрещен от това, което се случва

Няма никаква експертиза, а само някакви политически нападки. Доста време ми трябваше, за да взема това решение.