Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на автомагистрала „Хемус” – лот 1 и лот 2. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мотиви за прекратяването на двата търга за лотовете на „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч не се съобщават.
От ведомството на Павлова казаха, че ще изпратят прессъобщение.
Още по време на търговете беше ясно, че няма осигурено финансиране на тези участъци. Освен това на 7 февруари „24 часа“ написа, че от замяната на дългия 15 км тунел на „Струма“ с алтернативен проект няма да останат пари. А предишното намерение на властта бе замяната на дългия тунел с по-малки и с мостове и виадукти ще спести пари, които да отидат за „Хемус“.
Резултатите и класирането на офертите от търговете показа, че строителството на 59 км от „Хемус“ – двата лота от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, ще излезе над 747 млн. лв.
В търга за първият участък - от Ябланица до Угърчин, победител е "АМ Хемус Лот 1". В консорциума влизат българската "Джи Пи Груп" и испанските “Констуксионес Табоада и Рамос” и “МР сивил уъркс”. Договорна цена, предложена от този участник, е в размер на 277 406 873 лв. без ДДС, а максималната договорна цена е в размер на 297 973 373 лв. без ДДС. Тъкмо последната влиза в комплексната оценка на офертите.
Вторият, по-тежък участък, от Угърчин до разклона за Ловеч и Плевен, който е 36 км, бе спечелен от „ПСТ Хемус 2“. В сдружението влизат "ПСТ Груп”, “Хидрострой”, “Пътстрой Бургас” и “Евро Алианс Тунели”. Договорна Сума, предложена от този участник, е 479 398 889,05 лв. без ДДС, а максималната цена е 499 965 389,05 лв. без ДДС.
Заради липсата на европейски финансиране се очакваше финансирането за “Хемус” да се търси от бюджета или чрез заем. Резултатите от двата търга се обжалват. Италианската
“Серенисима Конструциони” обжалва решението за избор на изпълнител за първия участък от Ябланица до Угърчин.
Има жалба и срещу търга за втория по-тежък участък - от Угърчин до разклона за Ловеч и Плевен, който е 36 км. Тя е от турската компания “Ташяпъ иншаат тааххют санайи ве тиджарет”.
Тя е била отстранена, тъй като обосновката, която е дала за ниската цена, не е приета, каза преди седмица за „24 часа“ шефът на националната компания Асен Антов. Втората причина е, че в ценовата оферта турците не са съобразили изискванията за плащане.