Бомбардировка в Северна Сирия засегна болница на „Лекари без граници” (ЛБГ) и доведе до смъртта на 9 души. Това съобщават от базирания в Лондон Сирийски център за човешки права. От организацията предполагат, че става въпрос за руски въздушен удар.
Болницата се намира край град Маарет ал-Нуман, в провинция Идлиб, в район контролиран от бунтовниците в страната.
„Сграда, която приютяваше болница на ЛБГ беше разрушена от самолет, вероятно руски”, заявяват от Центъра за човешки права.
Освен 9-те жертви, сред които и 1 дете, има и десетки ранени. От „Лекари без граници” потвърдиха информацията за въздушния удар, без да уточняват напълно какъв е смъртоносният му ефект. Осем служители на организацията са изчезнали, след като 4 ракети са уцелили сградата.
Болницата е поддържала 30 легла, обслужвани от 54 души персонал, две операционни зали, спешно отделение и амбулаторен стационар.
„Това е умишлена атака срещу здравна институция и ние я осъждаме по най-строгия възможен начин. Разрушаването на болницата оставя местното население от почти 40 000 души без достъп до медицински услуги в район на действащ конфликт”, заяви Масимилиано Ребауденго, който е ръководител на мисията на „ЛБГ” в Сирия.
Руската въздушна кампания в Сирия, в подкрепа на президента Башар Асад, започна на 30 септември миналата година.
Сирийският център за човешките права е направил предположението, че руски самолет е нанесъл въздушния удар върху болницата на базата на стандартна своя практика в такива случаи. От организацията преценяват произхода на дадена бомбардировка по мястото, начина и забелязаните самолети.