Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт влезе в затвора с лек режим "Маасияху" в град Рамла, югоизточно от Тел Авив. Той ще излежава присъда от 19 месеца за вземане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието, съобщи Би Би Си.
70-годишният Олмерт е първият ексшеф на израелското правителство зад решетките. Той е настанен в блок 10 на затвора, наричан „ВИП крилото”. Там килийте са шест за 18 затворници. Има телефони в коридора, зала за почивка, учебна стая, двор за разходки, синагога, библиотека и столова.
Олмерт, премиер от 2006 до 2009 г., бе осъден на 6 г., но Върховният съд намали присъдата на 1,5 г. Към нея наскоро бе прибавен 1 месец за възпрепятстване на правосъдието.
Олмерт призова израелците да си спомнят опитите му за постигане на мир с палестинците и отрече да е нарушавал закона. ”Като премиер ми бе дадена най-високата отговорност да опазя сигурността на гражданите на Израел, а днес аз съм този, който отива зад решетките”, каза той във видеопослание, наричайки преживяването си „болезнено и странно”. Той призна грешки, но заяви, че те не са престъпление и отрече да е вземал подкупи.