"Моля да ми бъде изменена присъдата, не чак много, защото я заслужавам, но поне част от нея. Съжалявам за стореното, не съм искал така да стане". Това заяви пред Апелативния съд в Търново 40-годишният Илиян Здравков Зико, който на 28 февруари м.г. съсече студентката Вероника, за да я ограби. За зверското престъпление окръжният съд му даде 30 години затвор, той отърва доживоно наказание, защото призна вината си и поиска съкратен процес. Служебният му защитник Кирил Станчев обаче внесе жалба наказанието на подсъдимия да бъде намалено. Било явно несправедливо, защото Зико съдействал на полицията за разкриване на обективната истина.

"По закон той има право, защото засега всички се уповават на закона, той му даде право на съкратено съдебно следствие, закона му даде право да му се намали с 1/3 присъдата. Сега пак Закона му дава право да иска намаление.Настоявам да останат тези 30 години затвор. Кой, каквото заслужава, трябва да си го получи", заяви пред съдебната палата бащата на убитото момиче Трайчо Трайков. Прокуратурата и частните обвинители поискаха присъдата да бъде потвърдена, защото многократните осъждания на рецидивиста не са довели до превъзпитание и единствения начин е той да бъде изолиран от обществото за дълго.

Близки на Вероника и студенти от Великотъронвския университет, където учеше момичето, се събраха пред съда с искане за справедливост за почерненото семейство. С тях бе и народният представител от ПФ Милен Михов, който каза, че през пролетта парламентарната група ще внесе промени в законодателството, които да отнемат правото на извършители на тежки умишлени престъпления да се възползват от съкратен процес и редукция на наказанията. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.