Само трима от общо 58 души, които бяха арестувани във връзка със сексуалните нападения в Кьолн, са бежанци, съобщи британският в. „Индипендънт“.

Бежанците бяха обвинени, че в голяма степен са отговорни за над 1000 съобщения за сексуални нападения, кражби и дори изнасилвания на жени в Новогодишната нощ в германския град Кьолн. Нападенията станаха причина и за влошаване на обществените нагласи спрямо канцлера Ангела Меркел и нейната либерална политика по отношение на мигрантите в страната.

От арестуваните близо 60 човека само трима – двама сирийци и един иракчанин, наскоро са пристигнали в Германия.

Най-голяма част от задържаните са с алжирски, тунизийски и марокански произход като трима дори са германски граждани, съобщи прокурор Улрих Бремер от Кьолн. Той също така заяви, че от общо 1054 оплаквания пред полицията 600 са свързани с кражби, а не с престъпления от сексуален характер.

Според новоназначения полицейски началник на Кьолн Юрген Матиес нападенията, при които жените са обграждани и отделени от приятелите им, не му е позната до сега в Германия. Той също така посочи, че за сега няма доказателства, че атаките са предумишлени като според него голяма част от тях е възможно да са били организирани в социалните мрежи.

„Няколко души всъщност са казали, „Хей, отиваме в Кьолн, там ще има голямо парти“, поясни полицейският началник.

След атаките на Нова година в Германия се увеличиха нападенията и умишлените палежи срещу центрове за настаняване на бежанци. Увеличаващите се негативни настроения спрямо бежанците принудиха Меркел да втвърди тона си спрямо притока на мигранти – в края на януари тя се съгласи заедно с коалиционните си партньори да засили процеса на депортиране на мигранти без статут на бежанци.