Папа Франциск призова мексиканците да не се поддават на дявола и да устояват на изкушенията на богатството и подкупничеството, предаде Асошиейтед прес.
 
Главата на Римокатолическата църква отслужи литургия на открито пред стотици хиляди хора в предградие на столицата на Мексико. Това беше най-голямото събитие при посещението му в страната.
 
Франциск донесе послание на насърчение за жителите на Екатепек - предградие на столицата Мексико с изключително голяма престъпност и бедност, където наркокартелите имат значителен контрол, а нивото на убийствата, особено на жени, е толкова високо, че властите издадоха специално предупреждение миналата година.
"С дявола не може да се води диалог", заяви Франциск в своята проповед.
 
"Не може да има диалог, защото той винаги ще ни победи. Само силата на Божието слово може да го победи", заяви папата.
 
Франциск предупреди вярващите, че дяволът, който е "бащата на лъжите", се опитва да раздели обществото, и призова мексиканците да устоят на изкушенията на богатството, суетата и гордостта.
 
Папата заяви, че хората, които вземат за себе си неща, предназначени за всички, вземат "хляб от труда на други или дори с цената на самия им живот".
 
Франциск остро разкритикува богатия и корумпиран елит на Мексико и осъди дълбокото неравенство в обществото, посочва Ройтерс.
 
"Това богатство, което е с вкус на болка, горчивина и страдание. Това е хлябът, който едно корумпирано семейство или общество дава на своите деца", каза той.
 
При пристигането си в Екатепек папата беше посрещнат от огромно множество вярващи, които скандираха приветствия и развяваха знамена. Местните власти очакваха около 2 милиона човека да дойдат на събитието.
 
В същото време руският патриарх Кирил каза, че заедно с папа Франциск ще се моли за кубинския народ, предаде ТАСС.
 
"Ние с римския папа заедно ще се молим за народа на Куба", заяви Кирил преди отпътуването си от международното летище "Хосе Марти" в Хавана.
 
Кубинският президент Раул Кастро, който изпрати патриарха, каза, че народът на Куба разбира важността на срещата между Кирил и Франциск. "Това е особено събитие в живота на кубинския народ", заяви той. След Куба руският патриарх продължава латиноамериканската си обиколка с посещение в Парагвай.