Мъжете трябва да следят с повишено внимание здравето си след 40-годишна възраст, а жените – до 30-годишна. Това твърди международен екип от учени, който на базата на редица изследвания и експерименти обозначи най-рисковите периоди в живота на двата пола.

Американски специалисти от медицинския център за здравето в Тексас и техни колеги от университета в Хелзинки паралелно анализирали хиляди здравни досиета. Под внимание били взети и данни, характеризиращи полови и расови различия на хора във възрастта от 15 до 49 години.

Учените си поставили за цел да изяснят на каква възраст има най-голяма опасност да се появят явно изразени заболявания или да се развият някакви усложнения.

Разбира се, може да има и изключения от това правило, но общата тенденция е, че най-често причината за появата на тежки заболявания, вирусни инфекции и други патологии, които могат да предизвикат трайни здравословни проблеми, са резултат от небрежно отношение към здравето в посочените за двата пола възрастови граници, казват изследователите. Сред факторите, включени в това понятие са понижен имунитет, тютюнопушене, нелекувана хипертония и затлъстяване.