Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава да започне ли проверка на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка. ВСС се самосезира веднага след публикуването на списъците от синдиците на КТБ.

В списъците присъстват  съдии, прокурори и следователи, при това - с големи суми, но последваха опровержения на коректността на информацията. Появи се и коригиран списък, както и уточнения как да се четат точно сумите. Затова, ако реши да проверява магистратските влогове, Етичната комисия възнамерява първо да изиска от синдиците на КТБ актуализиран списък на магистратите с депозити, после - информация от Сметната палата за декларираните от тях през годините суми. При разминавания ще се образуват дисциплинарни производства.

По повод политическите коментари, че огласената миналата седмица информация, е показала, че КТБ всъщност е банката на съдебната власт, членът на ВСС Милка Итова коментира пред БНР:

"Ние не можем да разпореждаме на хората, включително и на магистрати, къде да си държат парите. Нека да се направи тази справка. Това, което може ВСС да констатира, е дали има разминаване в декларациите, които те са подали пред Сметната палата.

600 хиляди лева на депозит не ми се струва нормално. Аз нямам такива депозити, но е възможно да имат наследства и т.н."