От тази сутрин влизат в сила ограниченията, които Словения ще налага при пропускането на мигранти на своя територия. Любляна реши да разрешава на най-много 1000 души дневно да преминават границата. Причината е, че следващата страна по мигрантския маршрут – Австрия, обяви, че тази седмица ще въведе ограничения за влизането през основния граничен пункт със Словения.

Съобщението на австрийските власти предизвика верижна реакция на страните по т.нар. "Балкански маршрут" на мигрантите.

Външният министър на Хърватия Миро Ковач предупреди, че ако Австрия затвори границите за бежанци, веднага след нея същото ще направи и Словения, а Хърватия ще бъде принудена да вземе същите мерки.

 

Заради обявеното намерение за ограничаване на броя на мигрантите, сръбският министър на външните работи Ивица Дачичсъщо обяви, че ако Австрия затвори границите си за бежанци, Сърбия ще бъде принудена да направи същото.

Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация, каза още Дачич пред Дойче веле.

Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. "Балкански път", поясни Дачич.