Проверка на Нова тв показа дали е възможно да се купят отговорите на изпит на някои от университетите в страната.

Репортери влезнаха в групата на първокурсниците в УНСС във Фейсбук и установиха, че има много молби за помощ по време на изпит, а преписването с помощта на модерните технологии е масова практика.

Свързваме се с екип, който предлага решаване на задачи срещу договорена сума. Представяме се за студенти, които искат да си купят изпита по математика в първи курс. Отговарят ни веднага. Схемата е лесна. Тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин. Има и указания. Телефонът се държи между краката. Преди това са направени снимки на въпросите. Отговорите пристигат по телефона, обясняват от телевизията.

Решаването става от учители, хора, които са завършили висше образование, обяснява глас по телефона.

Сумата е 60 лева за шестица. Подставено лице е в залата. Услугата е на ниво.

В социалната мрежа вече се публикуват отговорите. Оказва се, че снимането по време на изпит е масова практика. А нужда от помощ имат мнозина.

Изпращаме варианта, който се е паднал в залата. Без изненада. Първата решена задача идва три минути, след като е изпратена снимката. Останалите - 10 минути по-късно.

Подставеното лице е успяло да препише всички задачи без проблем с телефон в ръка. Оценката, която получава, обаче е четворка, а първата задача - грешна.

"Объркване за което се извиняваме, защото имахме и друг човек на тоя изпит и той искаше четворка - решена му е първа и втора задача.", е отговорът отсреща.

"Щом имате 4, можем да ви върнем до 45 лева ... "

Математиците излизат честни и решават да върнат ресто. Идва човек, който да върне парите. Той казва, че сгрешилият математик не работи вече там.

Разкриваме се, за да получим отговор - кой решава задачите на студентите и защо.

След като разбира, че е излъган, продавачът отрича пред камерите, че изкарва фалшиви оценки. След това побягва.

Зависело от задачите дали се предлага подобна помощ и в други университети, става ясно от проверката.