343 753 партийци има в държавата. Това показа проучване на “24 часа” сред членския състав на основните политически сили в Народното събрание. В проучването ни обаче не влизат малките партии, които не минаха 4-процентовата бариера на последните парламентарни избори.

Единствената партия с възходяща тенденция в членската маса е ГЕРБ. 86 000 са съпартийците на Бойко Борисов към момента. Само преди година членската маса на партията бе с 3000 по-малко, сочат данни в централата. За членството си в ГЕРБ плащат само по 2 лв. на година, което е едва 16,6 стотинки на месец.

БСП все още е с най-голям числен състав и най-добре организирана партийна структура. Последното преброяване на червените редици не е приключило, но предварителните данни показват около 105 хиляди членове.

Тенденцията на столетницата в последните години е към намаляване на членската маса - от около 1 милион, с колкото се хвалеше БСП през 1989 г., през четвърт милион по времето на Жан Виденов до 130 хиляди отпреди 2 г. под ръководството на Сергей Станишев. За намаляването на членовете допринесе и отцепването на АБВ, а процесът ще се задълбочи след учредяването на две нови леви партии - на депутата Георги Кадиев и на бившия издател на “Дума” и шеф на движение “Русофили” Николай Малинов.