Среща на високо равнище на Вишеградската четворка, посветена на бежанската криза ще се проведе днес в Прага. Очаква се страните да обсъдят мерки за по-строг граничен контрол и да обсъдят квотната система на Европейския съюз. На нея е поканен и се очаква да присъства премиера Бойко Борисов, предава БНТ.
По-рано Словения обяви, че ще вземе мерки за редуциране на имигрантския поток на своята територия, след като Австрия обяви подобни намерения. От Виена предупредиха, че от тази седмица ще влязат в сила ограничения за влизането през основния пункт Сентил. Целта е да се намали броят на мигрантите, преминаващи през него до 1000 души дневно.
Междувременно беше завършен вторият голям център за приемане и регистриране на мигранти в Гърция, който се намира на остров Хиос. Разположената в бивша фабрика близо до летището на острова т.нар. "гореща точка" може да подслони до 1100 души.
Приемният център в Хиос е вторият след този, който бе построен на остров Лесбос. Още три центъра са планирани за Самос, Лерос и Кос за приемане и регистрация на икономически мигранти и бежанци от военни зони.