Момичето е потърсило обезщетение по частно дело, защото прокуратурата е отказала да образува наказателно

Велосипедист от Шумен беше осъден да плати 4000 лева обезщетение на пешеходка, която блъснал, докато тя пресичала на зелен светофар. Сумата е за причинени неимуществени вреди. Това реши окончателно състав на Шуменския окръжен съд по гражданско дело, заведено от 21-годишната пешеходка Жанета Светлинова Стефанова срещу 36-годишния Ивайло Константинов Грозев, който карал колелото. С това окръжните магистрати потвърдиха решението на Районния съд в Шумен от октомври 2015г., което е било обжалвано от велосипедиста. Той ще трябва да плати и около 800 лева направените по делото разноски от ищцата.

До гражданското дело се е стигнало, след като прокуратурата е отказала да образува наказателно с мотив, че на пешеходката е била причинена лека телесна повреда. По закон при такива инциденти държавата не завежда дело, но всеки пострадал може да си търси правата по частен път. Така е направила и младата шуменка.

Инцидентът е станал на 19 август 2014 г. около 18 часа. Момичето пресичало на пешеходна пътека и на зелен светофар пътното платно на кръстовището над военното училище на ул. „Карел Шкорпил”.

В този момент е била блъсната от велосипед, управляван от ответника, който пресякъл при червена светлина на светофара, при това, без да намали или спре пред пешеходната пътека, пише в материалите по дело. Пешеходката паднала. Притекли й се на помощ хора наоколо, а после е била откарана с линейка в болницата. Там са били установени охлузвания и травми, които са и й причинили временно разстройство на здравето, не опасно за живота.

За станалото ПТП е съставен протокол от КАТ. Контролните органи констатирали нарушение на правилата за движение по пътищата, на нарушителя е написан акт и му наложено административно наказание глоба от 100 лв. Държавата е била до тук.
Шуменската районна прокуратура е отказала да образува наказателно производство с мотивите, че на молителката е причинена лека телесна повреда, представляващо престъпление от частен характер. Последвала частна тъжба от ищцата, но и Шуменският районен съд е прекратил образуваното наказателно производство.

Така пострадалата потърсила по частен път справедливост от съда.