Има някои вина, които имат после горчив вкус, който се дължи на танините, но общо взето хубавото вино не е горчиво. Хубавото вино е меко, плътно, мазно, с хубаво тяло, добри спомени оставя после. За всеки един почитател на вино - хубавото вино е различно.

Това заяви д-р инж. Наум Симов, който от 38 години работи в института за изследване на вино и спиртни напитки. Попитан дали има много пряка връзка между любовта и виното, той каза с усмивка: Хубавото вино никога не изневерява, а може би при една любов да има и изневяра. А и при пийване на повече вино също може би ще води и до любов.

Дали е така обаче може би не е толкова въпрос на експертно мнение, а на личен опит. Но със сигурност тези, които искат да опитат хубаво вино, днес можеха да го направят именно в Дома на виното, където имаше Ден на отворените врати. И тази година на 14 февруари тук радват столичани с безплатни турове и дегустация на вино. По случай Трифон Зарезан и Свети Валентин днес до 18 часа, най-старата и единствена винарска изба в София отваря широко вратите си за всички ценители и любители на виното, за влюбени двойки и влюбени в живота хора.

Гостите могат да се запознаят с историята на винопроизводството в България, със стари инструменти и прибори, и да завършат своето вълнуващо пътешествие в света на Бог Дионис, опитвайки избрани български вина. Ние със сигурност имаме поне 7 хилядолетия доказана история на производство на вино по тези краища. Тази история включва и гадаене с напитката от грозде. Пророчицата на тракийското племе беси е гадаела по виното и ритуалът се нарича винено-огнен, разказа Тодор Мадолев от Института за изследване на вино и спиртни напитки.

Той показа и как да се насладим най-пълно, дегустирайки виното, защото напитката въздейства на всичките ни сетива и при дегустация най-доброто е да се започне виждайки цвета му. Мадолев ни показа вино, което е с цвят рубин. Напитката се завърта в чашата, за да може в досег с кислорода да отвори своите аромати. Едва, след като усетим аромата на виното, отпиваме от него и преди да стигне до гърлото, ако се поеме още малко въздух още повече се усилват ароматите. „Тогава започваме да говорим за вкусов аромат”, разказа експертът.

Избата тук е пропита с история – тя е най-старата за района на София. Сградата заедно с нея са построени през 1882 г. – тук е имало турски чифлик и г-н Трифонович с помощта на чешки архитекти построява тази сграда и я оборудва с машини за пивоварната промишленост. Така това става една пивоварна фабрика, която мъжът по-късно кръстил на преждевременно починалия му син Павел. Това било пивоварна фабрика Павлово, а в парка отпред е имало приятна бирария. „Даже намерихме документи и спомени, че тук са идвали незабравимите Яворов и Дора Габе”, д-р инж. Наум Симов.

По-късно през 1940 г. година тук става винарна. В наши дни сградата е предоставена на Института по винарска промишленост. Днес Дом на българското вино е средище на българското винарство и са събрани едни от най-добрите 22 фирми производители на вино и те на щандове целогодишно излагат своите напитки.

Днес като допълнителен подарък посетителите получаваха и 5% отстъпка в магазина на избата, където имат избор от над 150 вина.

Колкото до това дали у нас празнуваме деня на любовта или на виното, Тодор Мадолев каза с усмивка: „От това, че сме съчетали и двата празника и Трифон Зарезан и Свети Валентин и двата празника са спечелили. Днес в дома на виното е ден на отворените врати и всеки дегустира свободно, но тъй като няма безплатен обяд, бях предупредил, че тук се дегустира само срещу заплащане с целувка. Разбира се, че не всички го изпълняват, обаче на тези, които им е приятно ще го направят”. Наздраве и хубав празник на всички, които празнуват – и Трифон Зарезан, и Свети Валентин.