120 души, за които се смята, че се бият на страната на ислямистите в Сирия и Ирак, получават социални помощи в Белгия. Това съобщи министърът на интеграцията Вили Борсус. 

Той не уточни откъде разполага с информацията, но добави, че подготвя циркулярно писмо, с което да обърне внимание на Центровете за социални дейности, че не бива да улесняват заминаването на заподозрените джихадисти.

След първоначалната регистрация, от безработните в Белгия не се изисква да се явяват лично в центровете всеки месец. Вместо това те декларират, че са безработни чрез система от карти, които се депозират в пощенски кутии в центровете, а от януари – могат да се подават и по интернет.

Приблизителните изчисления показват, че 120-те заподозрени джихадисти вземат общо 100 000 евро месечно от социалните фондове на Белгия.

Шефът на центъра в брюкселския квартал "Моленбек", който се прочу като местоживеене на поне трима от парижките терористи, включително "мозъка" на атентатите, отказа да предостави подробности по случая, освен ако те не му бъдат поискани от следствието.

Междувременно, френското разследване на нападенията от 13 ноември, при които загинаха 130 души, съобщи, че по откритият в Париж колан с експлозиви, не са открити следи от ДНК на Салах Абдеслам. 

Предполагаше се, че осмият терорист е хвърлил пояса в кофа за боклук в предградието "Монруж", бягайки след стрелбите, след като мобилният му телефон е бил засечен на близо до мястото, където по-късно беше открит експлозива. По колана са намерени следи от живеещия в Брюксел французин Билал Хафди, който се взриви на стадиона "Стад де Франс", както и от още един неизвестен заподозрян. 

Следи от последния са намерени и върху колана брата на Салах - Брахим Абдеслам, който се взриви на парижка улица, както и в къща край белгийския град Намюр, която е била използвана за убежище на терористите. Възможно е неизвестният да е направил коланите на камикадзите. Липсата на следи от Салах Абдеслам по пояса не означават, че той не е бил предназначен за него.

Абдеслам, белгийски гражданин, все още се издирва, 3 месеца след атентатите, като пряко свързан със стрелбите. Все още няма никаква следа от него, въпреки, че се смята, че той се е върнал в Брюксел веднага след нападенията и беше засечен от камерите за сигурност в един от кварталите му. Адвокатът на семейството на Абдеслам Натали Галант съобщи пред местните медии, че фамилията е притеснена около мълчанието на Салах, защото не знаят дали той е жив или мъртъв.

Мистерията около него продължава и не е ясно дали той продължава да се намира в Белгия или е избягал. Хипотезите стават все по-невероятни като се разправят истории как той се е крил в килери на частни къщи. Семейният адвокат предполага, че мъжът е в Сирия. Съобщенията, че преди месец той се е свързал с един от най-известните адвокати на Белгия, за да договори предаването си на властите, не бе потвърдена.

Междувременно разследването освободи един от деветимата заподозрени в причастност към атентатите. Той е близък приятел и съученик на камикадзето Хафди. 

20-годишният френски гражданин беше разследван за опитите си два пъти да замине за Сирия, за да се бие за "Ислямска държава". Мъжът беше арестуван в края на 2015 г. на летището в Брюксел при опита му да се качи на самолет за Мароко.

Адвокатът му обаче убеди съда, че, че той отивал на гости на роднини и имал купен билет за връщане, както и предложение за започване на работа в Белгия.

Осем души остават в арест в Белгия във връзка с Парижките атентати.