Потребители на Reddit съобщиха за интересен бъг в операционната система iOS, който предизвиква спиране работата на iPhone, а по-късно се разбра, че бъгът се наблюдава и в другите устройства на Apple (iPod, iPad).

Ако ръчно се смени системната дата на 1-ви януари 1970 година и устройството се рестартира, то iPhone стига само до показването на логотипа и толкова, съобщава kaldata.com. Не помагат рестартирането чрез Home+Power, нито DFU режима с по-нататъшно обновяване на фърмуера.

Единственото, което спасява iPhone в този случай е ръчното изваждане на акумулаторната батерия, което обаче на практика е невъзможно без посещаването на професионален и много желателно, лицензиран сервиз на Apple.Бъгът се наблюдава във всички версии на iOS и iPhone, които работят с процесори A7 или по-нови. При старите процесори с 32-битова микроархитектура този бъг не се проявява, предаде БЛИЦ.

При някои потребители смяната на системната дата на 01.01.1970 няма ефект. Потребителите на Reddit бързо разбраха, че проблемът е в различния часови пояс и при Източните и Западните щати бъгът се проявява при малко по-различно време.

Всъщност, потребител на Reddit малко по-късно предложи доста лесен изход от тази ситуация - достатъчно е iPhone да бъде оставен малко по-дълго време без да се зарежда, при което смартфонът автоматично се изключва, а при следващото включване всичко е наред.