Препаратите за растителна защита, съдържащи активно вещество глифозат, през 2014 г. са 515 хил. литра, каза по време на парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос за контролът на употребата на хербицида в българското земеделие и разпространението му в България.

Танева обясни, че глифозатът се съдържа в много препарати. „Това е най-популярният препарат. Той се съдържа в много препарати за растителна защита", каза тя. „Препаратите за растителна защита, съдържащи активно вещество глифозат, през 2014 г. са били 515 хил. литра. Относно контрола на пестиците в храните, от 2014 г. в рамките на ЕС се изпълнява 3-годишна програма за координирана програма за допускане на максимално допустимите граници на съюза", обясни министърът.

Глифозатът се използва масово в земеделието. Най-големият му производител е мултинационалният гигант Monsanto, който го продава под името Roundup. Според изследванията на Световната здравна организация глифозатът попада в групата на силно канцерогенните вещества и се натрупва в човешкия организъм чрез храната. Затова СЗО настоява Monsanto да спре производството му, но корпорацията отказва да се съобрази с препоръките й.