Премиерът на РФ Дмитрий Медведев, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че на света е нужно сътрудничество, а не конфронтация.

Той посочи, че създадената след Втората Световна война съвременна архитектура на европейската сигурност е дала възможност на народите на континента да изживеят повече от 70 г. без глобални конфликти, тъй като се е основавала на принципите на безусловната ценност на човешкия живот. Тогава общата трагедия ни накара да се издигнем над политическите и идеологическите разногласия в името на мира, каза той.

Днес, призна Медведев, тази система има определени проблеми и неуспехи. Но на нас не ни трябва трети световен трус, за да разберем колко нужно ни е сътрудничеството, а не конфронтацията, добави той.

Според Медведев отношенията между Русия и Запада са навлезли в нова студена война и политиката на НАТО спрямо Русия е враждебна и затворена. Европейските политици сметнаха, че създаването на някакъв пояс от приятели по границите на Евросъюза би било гаранция за сигурност. А какъв е резултатът? Това не е пояс от приятели, а зона на отчуждение, подчерта той.

Медведев посочи, че разпадането на сирийската държава в резултат на действията на терористичните групировки на територията й би било катастрофално за Близкия изток.

Важно е да запазим единна сирийската държава, да не допуснем разпадането й по верски принцип. На света са достатъчни една Либия, един Йемен и един Афганистан. Последствията от подобен сценарий ще са катастрофални за целия Близък изток, заяви Дмитрий Медведев.